
Dat zei Gilkinet dinsdag tijdens een commissievergadering van de Commissie voor Mobiliteit. Net als Peeters vorige maand al deed, wijst ook de federale minister op de complicerende factor van de voortdurende kabinetsformatie in Nederland.
Grote investeringen
“Aan Nederlandse kant zijn voor de reactivering van de lijn grote investeringen nodig. U begrijpt dat het niet past dat een Belgische minister van Mobiliteit aan zijn Nederlandse collega’s zou zeggen welke thema’s al dan niet in het Nederlandse regeerakkoord dienen opgenomen te worden, dus bijvoorbeeld de heropname van het project in het Nederlandse regeerakkoord’, aldus Gilkinet in zijn beantwoording van een vraag van Frank Troosters van Vlaams Belang.
Dat de kwestie van het doortrekken van de geëlektrificeerde lijn van Hamont tot Weert volop leeft, bleek eerder deze week ook uit een brief van de Belgisch-Nederlandse Vereniging Treinreizigersvervoer aan demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven.
Belang treinreizigers
“De Vereniging Treinreizigersvervoer doet het verzoek aan u om vanuit het belang van de Nederlandse en Belgische treinreizigers dit dossier weer met spoed op te pakken en samen met België hoge prioriteit te geven aan de realisatie van deze belangrijke verbinding”, zo schrijft voorzitter Jean Pauwels.
Volgens Gilkinet zal de eerste reguliere elektrische passagierstrein op woensdag 14 juli tot aan Hamont rijden.
Het zou het dossier al heel erg vooruithelpen mocht de NMBS tussen Hamont en Weert hybride batterijtreinen willeninzetten. Het zou daarbij wel nodig blijven om de snelheid op de spoorlijn te verhogen van 40 tot 90 (en liefst zelfs 120) km/uur, maar de elektrificatie van de spoorlijn zou achterwege kunnen blijven en er zouden ook geen problemen zijn met de spanningskeuze (1500 V dan wel 3000 V). Dat zou allemaal financieel een flinke slok op de borrel schelen.
Dergelijke hybride treinen laten toe om met stroomafnemer te rijden tussen Antwerpen en Weert en met neergelaten stroomafnemer tussen Hamont en Weer. Aldas blijft een rechtstreekse trein tussen Antwerpen en Weert tot de mogelijkheden behoren.
Lees ook https://nieuwssite.duurzaam-mobiel.be/heropening-hamont-weert-kan-goedkoopst-en-snelst-met-batterijtreinen/ en https://nieuwssite.duurzaam-mobiel.be/minister-gilkinet-bekijkt-dossier-over-heropening-spoorlijn-hamont-en-weert-met-lange-tanden/