De Belgische spoorvervoerder NMBS lanceerde maandag een nieuwe versie van haar app voor smartphones. In de app zijn naast de normale vervoersbewijzen nu ook de tienrittenkaarten (Multi’s) opgenomen als digitale variant. Door deze lager te prijzen dan de papieren versie, wil NMBS het gebruik van digitale vervoersbewijzen stimuleren.

Het aanmoedigen om digitale vervoersbewijzen te kopen is in lijn met de ambitie van de Belgische overheid om een digitale transitie door te voeren. Bij de jaarlijkse algemene tariefaanpassing van de Belgische spoorwegen, die op 1 februari ingaan, zal een digitale Standard Multi tienrittenkaart 3 euro goedkoper zijn dan een papieren variant, een digitale Youth Multi 2 euro goedkoper en een Local Multi 1 euro goedkoper. De prijzen van de digitale passen worden dus, in tegenstelling tot de bestaande papieren passen, ongewijzigd bij de tariefaanpassing.

Bezettingsgraad

Verder is de MoveSafe-app, die sinds september beschikbaar is, als functie ingebouwd in de app. Deze functie geeft reizigers de mogelijkheid om de bezetting van een trein te controleren voordat ze opstappen. De bezettingsgraad wordt aangegeven met een kleurcode, zodat de gebruiker kan beslissen om eventueel een andere trein te nemen.

Andere nieuwigheden zijn de mogelijkheid voor reizigers om een profiel aan te maken. Hiermee krijgen reizigers bij de aankoop van een vervoerbewijs aanbiedingen op maat (leeftijd, vaak hetzelfde traject etc.). Verder kunnen er ‘favoriete bestemmingen’ worden ingevoerd om het plannen van reizen makkelijker te maken. De toevoeging van de functie ‘winkelmandje’ maakt het mogelijk om meerdere producten tegelijk te kopen.

Innovation Lab

De nieuwe app komt voort uit het Innovation Lab van de NMBS dat een jaar geleden werd opgericht. Hiermee wil NMBS nieuwe technologieën integreren in zijn dienstverlening en op die manier voldoen aan de behoefte van reizigers aan zaken als intermodaliteit, flexibiliteit, connectiviteit en realtime informatie.