
De oproep komt in aanloop naar de belangrijke klimaattop die binnenkort begint in het Schotse Glasgow. Volgens onderzoek van Greenpeace zijn treinen ook voor veel korte vluchten naar Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland een goed alternatief met reistijden van minder dan zes uur.
‘Luchtvaartindustrie schadelijk voor klimaat’
Greenpeace noemt de luchtvaartindustrie “een van de meest klimaatschadelijke en oneerlijke industrieën op aarde”. In de afgelopen decennia was deze industrie volgens de milieuorganisatie de snelst groeiende bron van broeikasgasemissies (BKG) in Europa met een groei van 29 procent tussen 2009 en 2019. Greenpeace waarschuwt dat de luchtvaartsector van plan is om tegen 2024 terug te keren naar het niveau van voor de coronacrisis. In 2037 zou dit zelfs wereldwijd gaan verdubbelen.
Greenpeace wijst erop dat overheden de luchtvaartindustrie hebben gesteund via meer investeringen, reddingsoperaties en andere subsidies die met belastinggeld zijn betaald. De spoorwegindustrie zou daaronder hebben geleden, want minder dan 7 procent van het passagiersvervoer in de Europese Unie gebeurt met de trein.
Overstap maken naar de trein voorkomt CO2-uitstoot
Door over te stappen op treinen kunnen volgens de milieubeweging grote hoeveelheden uitstoot door vliegtuigen worden voorkomen. Greenpeace wil ook dat meer wordt geïnvesteerd in het spoor, met bijvoorbeeld meer nachttreinen. Ook moet het spoor beter betaalbaar worden. De organisatie stelt dat uit onderzoek blijkt dat 62 procent van de Europeanen een verbod op korte vluchten steunt.
“De EU moet stoppen met de klimaatcrisis in te vliegen en met serieuze plannen komen om de spoorwegen te revitaliseren. In plaats van terug te keren naar het niet-duurzame luchtverkeersvolume uit het verleden moeten we focussen op minder vervuilende en meer klimaatvriendelijke oplossingen”, aldus Greenpeace in het rapport.
Bron: MvG/ANP
Lees ook:
- NS wil aantal internationale treindiensten verdubbelen in 2030
- DB wil reizigers uit het vliegtuig lokken met extra treinen
- Austrian Airlines topman: trein en vliegtuig zijn geen concurrenten
- TU Delft: geen nieuw spoor nodig om met vliegtuig te concurreren
- KLM-directeur: trein is geen alternatief voor het vliegtuig
- Geen duizenden kilometers extra HSL nodig om met vliegtuig te concurreren
- Zijn hogesnelheidstreinen een serieus alternatief voor de luchtvaart?