De laatste spoorlijn in België die door zware overstromingen midden juli beschadigd raakte, is weer operationeel. Maandag is het treinverkeer op spoorlijn 44 tussen Pepinster en Spa hervat. Dat meldt Infrabel-topman Benoît Gilson.

Na de zware regenval en overstromingen midden juli raakte een groot gedeelte van het Waalse spoornet beschadigd. Maar liefst 25 spoorlijnen vielen uit, waarna een grootschalige hersteloperatie opgestart werd. Tijdens de piek van deze werkzaamheden waren er ruim 1.100 spoorwerkers actief.

Benoît Gilson meldt maandag dat het beschadigde spoornetwerk volledig operationeel is. In een post op LinkedIn bedankt hij de spoorwerkers voor hun inzet tijdens “deze maandenlange crisis”.

Twee bruggen en 3.000 kuub rotsblokken

De meeste spoorlijnen werden in juli en augustus weer in gebruik genomen. Dat lijn 44 nu pas hersteld is, heeft te maken met de omvang van de schade. Zo moesten er twee bruggen opnieuw opgebouwd worden en moest een overweg worden hersteld. Er was ook een spoorberm over een lengte van 200 meter verzakt door het water van de Vesder. “Daar hebben we 3.000 kubieke meter rotsblokken moeten plaatsen om de spoorberm te stabiliseren vooraleer de nodige spoorwerken te kunnen uitvoeren”, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

Schade in tientallen miljoenen

Petit meldt desgevraagd nog geen exact bedrag te kunnen plakken op de kostprijs van de herstellingen. “Het totale kostenplaatje wordt nog verder berekend”, meldt hij. “Het gaat over verschillende tientallen miljoenen euro’s, waarvan de verzekering een deel – hopelijk zoveel mogelijk – op zich zou nemen.”

Enkele dagen na de overstromingen had de spoorbeheerder de schade geraamd tussen de 40 en 50 miljoen euro.