Omdat het dragen van een mondkapje en de anderhalve meter regel niet langer van kracht zijn op stations, zijn ProRail en NS maandag gestart met het verwijderen van stickers en borden op de stations. Station Vlissingen was als eerste aan de beurt.

De eerste stickers met teksten als: ‘houd afstand’, ‘houd rechts’ en ‘mondkapje’ werden in mei 2020 aangebracht om de reizigers te wijzen op de toen geldende coronamaatregelen. Vanaf 25 september is de mondkapjesplicht op het station vervallen. Dat de stickers nu weer verwijderd worden is een belangrijk moment voor reizigers en ondernemers op de stations, omdat ze na anderhalf jaar afscheid nemen van de coronamaatregelen.

Eind oktober verdwenen

De stickers worden stapsgewijs verwijderd op alle stations. De stations in Zeeland en West-Brabant zijn als eerste aan de beurt, te beginnen in Vlissingen. De bedoeling is dat eind oktober de stickers op alle stations verdwenen zijn. In de trein blijft het mondkapje wel verplicht.

“We verwachten dat ook in de trein het mondkapje direct verdwijnt zodra de volksgezondheid dit mogelijk maakt. Tegelijk is het goed dat een mondkapje op de treinstations niet meer hoeft, zoals Nederland op veel andere plekken al gewend is. Voor reizigers is voor nu helder: instappen is opzetten”, zei NS-directeur Marjan Rintel eerder in een verklaring.