Het mondkapje zal zeker tot november verplicht zijn in de trein, metro, tram en bus. Dat zei voorzitter Pedro Peters van OV-NL deze week in de uitzending van SpoorProTV. “Het OV is de eerste plek waar mensen een mondkapje moesten gaan dragen en zoals het eruit ziet zal het ook het laatste zijn waar het gaat verdwijnen”, aldus de voorzitter.

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat het vanaf 25 september niet meer verplicht is om 1,5 meter afstand te houden. Ook is het op veel plekken niet meer nodig om een mondkapje te dragen. Deze verplichting geldt echter nog wél geldt in de trein, tram, metro en bus. In november bekijkt het kabinet de coronamaatregelen opnieuw.

‘Coronabewijs is niet te handhaven’

“Het is niet te handhaven dat mensen eerst een coronabewijs moeten laten zien voordat ze in een trein, tram of bus stappen”, legde Peters uit. “Daarnaast is het in strijd met dat het ‘openbaar vervoer’ is. Een restaurant is geen nutsvoorziening. Openbaar vervoer is iets waar iedereen recht op heeft. Daar kun je niet met een coronapas werken.”

Dat de mondkapjesplicht op stations, perrons en bushaltes verdwijnt is volgens Peters een goede zaak. “Het is aan reizigers niet uit te leggen dat ze in winkelcentrum Hoog Catharijne naast Utrecht Centraal geen mondkapje hoeven te dragen, en vervolgens 50 meter verderop in de stationswinkeltjes wel.”