Het Belgisch parlement stemde dinsdag unaniem voor een motie waarin de regering wordt opgeroepen het baanvak Hamont – Weert te reactiveren voor reizigersverkeer. Tot nu toe werd de verbinding niet vermeld in de nieuwe concessieonderhandlingen met vervoerders. In België dienstencontracten genoemd.

In de motie wordt erop gewezen dat door de reactivering een treinverbinding tussen de haven- en industriestad Antwerpen en de Brainport Eindhoven mogelijk wordt. Het drukke woon-werkverkeer naar de regio’s Weert en Eindhoven gebeurt vandaag uitsluitend per auto. De trein kan voor een aantal forenzen een goed alternatief betekenen. In Weert kan ook worden overgestapt richting Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Roermond en Maastricht. In juni start de NMBS met de elektrische treindienst tussen Antwerpen en Hamont.

Brainport Eindhoven

De verbinding Hamont-Weert is ook opgenomen in het Nederlandse regeerakkoord Rutte III uit 2017 en heeft volgens de indieners van de motie ook de steun van de bevoegde spoorautoriteit, de provincie Limburg en de Brainport-regio Eindhoven. In de motie dringen zij er bij de Federale regering op aan om expliciet haar steun uit te spreken voor de doortrekking van spoorlijn 19 Mol-Hamont naar het Nederlandse Weert, met de Nederlandse collega’s afspraken te maken om deze treinverbinding zo snel als mogelijk te realiseren en daartoe de nodige middelen te voorzien.

Bekijk hier de volledige Motie
Of zie het voorstel van resolutie op onze website bij: DOCUMENTATIE

De Vereniging Treinreizigers Vervoer (vTv), die al jaren ijvert voor de reactivering, is tevreden en verwacht dat de federaal minister Georges Gilkinet (Ecolo) de motie ter harte neemt. Onderzoek van de vereniging wees uit dat er voor de verbinding een potentieel is van 800 tot 1.000 reizigers op een weekdag. De studie die de NMBS liet uitvoeren spreekt van duizend reizigers. Maar daarmee is de spoorlijn volgens de NMBS zelf nog niet rendabel. Het aantal van 1.000 reizigers per dag is te laag, zegt NMBS, ten opzichte van onder meer de (personeels)kosten die voor de dienst noodzakelijk zijn en er zijn vraagtekens rond de beschikbaarheid van treinstellen.

150 miljoen euro

Volgens berekeningen van de Vlaamse overheid zou de elektrificatie en een eventuele uitbreiding met een tweede spoor van het 8 kilometer lange Nederlandse deel 35 miljoen euro gaan kosten. Maar volgens schattingen van ProRail is dit inmiddels opgelopen naar 50 tot 150 miljoen euro. Afhankelijk van een bovengrondse of ondergrondse variant en uitbreiding van het aantal sporen.