De Belgische overheid bereidt momenteel nieuwe contracten met vervoerder NMBS en spoorbeheerder Infrabel voor. Volgens de Nederlands-Belgische reizigersorganisatie vTv een uitgelezen kans om spoorlijn 19 vanuit Antwerpen tot Hamont, door te trekken tot het Nederlandse station in Weert.

De vereniging Treinreizigersvervoer (vTv) pleit ervoor om de treinen op lijn 19 door te laten rijden tot Weert en op te nemen in de lijst van de grensoverschrijdende vervoerslijnen die vallen onder de openbare dienstverlening van de NMBS en zo worden te opgenomen in het nieuwe beheerscontract met de MNBS.

Haalbaalheidsonderzoek

Volgens de NMBS zelf is het door laten rijden van de trein tot in Weert niet rendabel. Het potentieel aan reizigers op de verbinding in beide richtingen samen ligt volgens een in februari gepubliceerd haalbaarheidsonderzoek in de buurt van 1.000 reizigers per dag. Dat aantal is te laag zegt NMBS ten opzichte van onder meer de (personeels)kosten die voor de dienst noodzakelijk zijn en vraagtekens rond de beschikbaarheid van treinstellen.

Volgens vTv en een aantal anders studies leidt een toename van 800 – 1000 unieke reizigers per dag in de bediening van de lijn tot Weert wel tot een rendabele dienst. “Reden waarom vTv nu ook de uitbreiding van de lijnen over de grens in het openbaredienstencontract met de NMBS, aangevuld wil zien met lijn 19 Antwerpen – Hamont, voortgezet tot in Weert”, aldus voorzitter Jean Pauwels.

Belgische kant klaar

Het gaat hier om een bestaand spoortraject waarvan het baanvak tot Weert gemoderniseerd moet worden, zoals elektrificatie en moderne veiligheidssystemen. Aan de Belgische kant zijn deze werkzaamheden in de afrondende fase. Naar verwachting is het traject tussen Mol en Hamont in juni klaar voor gebruik.

Het wachten is nu op het doortrekken en elektrificeren van de lijn op het Nederlandse stuk tussen Hamont en Weert. Ondanks de negatieve uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek van NMBS willen de Belgische minister van Mobiliteit Georges Gilkinet en het parlement de verbinding nog niet opgeven en in overleg met demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen en de stuurgroep Nederland-België die het grensoverschrijdende verkeer opvolgt.

Wallonië

vTv-voorzitter Pauwels is van mening dat een verhoogde bediening van het aantal grensoverschrijdende lijnen vanuit Vlaanderen met het buitenland ten opzichte van dat vanuit Wallonië zeer verdedigbaar is: “Van de zeven bestaande grensoverschrijdende lijnen wordt Wallonië zes keer bediend (Rijsel drie keer, Luxemburg, Aken en Maastricht) en Vlaanderen (Roosendaal en Rijsel) slechts tweemaal.”