Hopelijk komen medewerkers in het openbaar vervoer vrij snel met voorrang in aanmerking voor vaccinatie, zodat de uitvoering van het openbaar vervoer veilig wordt gesteld. Dat zegt branchevereniging OV-NL. De medewerkers vervullen immers een erkend vitale functie, aldus de organisatie.

OV-NL vertrouwt er ook op dat vaccinatie van reizigers, gecombineerd met goed gedrag, er snel toe zal leiden dat de reizigers weer terugkomen in het OV. “De ov-bedrijven zullen alles in het werk stellen om dit te bevorderen”, zegt voorzitter Pedro Peters. De sector is in overleg met het kabinet over het landelijke vaccinatieprogramma en de gevolgen en de rol van het ov hierbij.

Vaccinatieprogramma

Verder vindt OV-NL dat het beginnen met vaccineren geen wedstrijdje moet zijn wie de eerste is. Belangrijker is of het hele vaccinatieprogramma goed verloopt en of genoeg mensen zich laten vaccineren. “Een verschil van enige weken in de startdatum tussen verschillende landen is niet noemenswaardig”, aldus Peters. “Wij gaan ervan uit dat de vaccinatie snel, maar vooral ook zorgvuldig plaatsvindt.”

Het ministerie van Volksgezondheid komt pas volgende week met meer informatie over de start van de vaccinatiecampagne in Nederland. De Europese Commissie zei eerder donderdag dat het inenten in de Europese Unie op 27, 28 en 29 december van start gaat. Het ministerie kon nog niet zeggen wat deze uitspraak voor Nederland betekent. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurt naar verwachting maandag het eerste coronavaccin goed.

(Bron: ANP)