Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans, trapte op dinsdag het Europees Jaar van het Spoor 2021 af bij Railforum op de algemene ledenvergadering. “Europa wil dat voor 2030 korte afstand reizen klimaatneutraal zijn, dit is een gouden kans voor het spoor”, aldus Samsom.

Als kabinetschef van Frans Timmermans is Diederik Samsom betrokken bij de Europese Green Deal, waarin ook het spoor van groot belang is. Samsom: “Aanstaande vrijdag vieren we het eenjarig bestaan van de Green Deal”. Hij benadrukt dat de Green Deal niet alleen een milieuplan is, maar vooral ook een groeistrategie. Ook verwijst hij naar de nieuwe EU mobiliteitsstrategie, waarin flinke ambities voor het spoor staan.
“We zullen de komende jaren een enorme verschuiving gaan zien. Van vliegverkeer naar trein, en van vrachtwagen naar trein. Het spoor gaat een prachtige tijd tegemoet, er kan geen dag stilgezeten worden.”
Internationaal spoorvervoer
Onder de slogan ‘Nederland spoort, zet alle seinen op groen’ werkt Railforum samen met haar leden en
partners aan het wegnemen van drempels die internationaal railvervoer bemoeilijken. Het doel is om de kansen die er liggen om internationaal railvervoer toegankelijker en goedkoper te maken gezamenlijk aan te pakken.
“Daarvoor is internationale samenwerking nodig, maar kijken we als Nederlandse sector komend jaar ook zelf in de spiegel”, benadrukt Railforum. Railforum is een netwerk met ruim 80 leden, 20 kennispartners en een actief zzp-netwerk dat kennis uitwisselt in de OV- en spoorsector.
Jaar van het Spoor
Het Europees Jaar van het Spoor is een initiatief van de Europese Commissie en is goedgekeurd door het Parlement. Meer aandacht voor de spoorwegen moet bijdragen aan de doelstellingen van de Europese Green Deal met betrekking tot mobiliteit. In 2021 wordt tijdens een reeks evenementen en andere activiteiten het duurzame en veilige karakter van het spoorvervoer benadrukt en aandacht gevraagd voor het versneld innoveren in de spoorsector.
Railforum organiseert in 2021 verschillende digitale en als het weer kan fysieke evenementen in het kader van
het Europese jaar van het spoor waar iedereen een bijdrage aan kan leveren.
Bekijk hieronder de hele speech van Diederik Samsom bij Railforum:


https://www.youtube.com/watch?v=-IRYuOpxavk&feature=emb_logo

Lees ook:
Nieuwe Europese mobiliteitsstrategie mikt op verdrievoudiging hogesnelheidstreinverkeer
Europees Parlement akkoord met Europees Jaar van het spoor 2021
Van Veldhoven polst Europese collega’s voor internationale spoortop