Tijdens het Europese Year of Rail 2021 moet er een Europese spoortop komen met België en Duitsland over internationaal personenvervoer per spoor. Staatssecretaris van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zegt in een brief aan de Tweede Kamer toe zich hiervoor te gaan inzetten.

CDA-kamerlid Mustafa Amhaouch verzocht de regering in een motie om een (online) spoortop met Duitsland en België te houden. Maar ook om voor 1 maart 2021 met een integraal toekomstbeeld 2030/2040 te komen. Daarin moeten dan concrete oplossingen en afspraken komen te staan over grensoverschrijdend spoor. De staatssecretaris zegt bij haar “Belgische en Duitse collega na te gaan of er interesse is om een Europese spoortop met elkaar af te spreken.”

Internationaal platform

Verder gaat een Europees platform verkennen wat er moet gebeuren om internationaal treinverkeer te verbeteren. Het platform komt voort uit het discussiestuk dat Van Veldhoven in februari naar de Europese Commissie stuurde en de ministersverklaring die er in juni uit voortvloeide. Hierin sprak zij haar teleurstelling uit over de beperkte rol voor internationaal personenvervoer per spoor in de Europese Green Deal. Alle Europese lidstaten met spoorwegen plus Noorwegen en Zwitserland ondersteunen de verklaring. Hiermee is er brede Europese erkenning dat internationaal personenvervoer per spoor over middellange afstanden een rol moet spelen in de EU Green Deal.

Binnen het platform wordt nu verder gewerkt aan onder andere politieke conclusies over digitalisering, een Europees netwerk, de relatie met de EU Green Deal en het regelgevend kader. Naast de ministers van de lidstaten zijn ook de Europese Commissie, European Railway Agency (ERA), Shift2Rail en Intergovernmental Organisation for International Carriage by Rail (OTIF) betrokken bij het platform. Daarnaast organiseren de Europese sectorpartijen zich in een zogenaamde  mirror group zodat de kennis en ervaring vanuit de sectorpartijen worden meegenomen.

Actieprogramma

De Europese Commissie heeft in zijn werkprogramma voor 2021 ook een actieprogramma aangekondigd voor personenvervoer per spoor. (Internationaal) personenvervoer per spoor zal naar verwachting ook deel uitmaken van de Smart and Sustainable Mobility Strategy die de Europese Commissie in december 2020 zal publiceren, aldus de Staatssecretaris.

ICE-4-Giruno-en-TGV-Euroduplex-treinen

Verder is de Europese Commissie in het kader van het Europees Jaar van het spoor gevraagd om twee haalbaarheidsstudies te overwegen. Een over de invoering van een Europees keurmerk ter bevordering van goederenvervoer per spoor, en een over een index voor spoor­connectiviteit, vergelijkbaar met de reeds bestaande index voor luchtvervoer. De Commissie wordt verzocht de Raad en het Europees Parlement vóór eind maart 2021 over haar plannen te informeren.

Verbinding Duitsland

Vrijdag is ook het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin worden miljoenen uitgetrokken om de bereikbaarheid van spoor, weg en water in Nederland te verbeteren. Het Rijk heeft onder meer afspraken gemaakt met regio’s om verschillende stations en stationsgebieden aan te pakken.

Voor een betere verbinding naar Duitsland wordt er 50 miljoen euro vrijgemaakt om de verbinding tussen Amsterdam en Berlijn met een half uur te versnellen. Dit gaat onder andere naar infrastructurele aanpassingen nodig voor een snelheidsverhoging tussen Hengelo, Oldenzaal en de grens en een extra perron in Oldenzaal en Deventer. Ondertussen worden eind dit jaar al enkele treinen met 10 minuten versneld door tijdelijke aanpassingen in de dienstregeling.

Daarnaast wordt er 10 miljoen gereserveerd voor de benodigde aanpassingen aan de Nederlandse zijde tussen Neuenhaus en Coevorden om de oude spoorverbinding tussen Emmen en Rheine nieuw leven in te blazen. Ook gaat er 15 miljoen euro naar aanpassingen in Venlo en Eindhoven voor een verbinding met Düsseldorf.