Er is de laatste weken een sterke toename van overlast door asielzoekers op de Vechtdallijn tussen Emmen en Zwolle, zegt vakbond VVMC, die aan de bel trekt. Dat varieert van zwartrijden tot zelfs het fysiek belagen van conducteurs op de trein. 

De ‘stewards’, zoals de conducteurs van Arriva worden genoemd, worden lastiggevallen door met name asielzoekers uit Noord-Afrika en de Balkan, die in Ter Apel verblijven. De overlast neemt verschillende vormen aan zoals zwartrijden, intimiderend gedrag en fysiek belagen van medewerkers.

Toestroom asielzoekers

“De laatste weken zien wij echt een piek in het aantal meldingen van overlast,” zegt Wim Eilert, vakbondsbestuurder van de Vakbond van Machinisten en Conducteurs (VVMC). Hij vermoedt dat de oorzaak deels ligt bij de grotere toestroom van asielzoekers. “De piek concentreert zich met name op ‘veiligelanders’, die geen kans maken op asiel.” Inmiddels zitten er drie Arriva-medewerkers thuis.

In een e-mail naar Arriva heeft de vakbond opnieuw aandacht gevraagd voor dit probleem, maar daar is volgens Eilert niet op gereageerd. “Het is te gek voor woorden. Het personeel is er helemaal klaar mee, zij voelen zich in de steek gelaten door hun werkgever. Medewerkers hebben recht op een veilige werkomgeving. Wanneer grijpt Arriva in? Wat moet er nog gebeuren om eindelijk goede ondersteuning voor het rijdend personeel op de trein te krijgen?”

Ingangscontroles en vliegende teams

Arriva heeft diverse maatregelen genomen om de overlast terug te dringen en te voorkomen. De meest concrete maatregel is de ingangscontrole op de eindstations Emmen en Zwolle. Volgens de vakbondsbestuurder is dat echter onvoldoende. “Mensen stappen ook op op tussenliggende stations”, zegt hij.

Een andere maatregel is dat het reizend personeel ondersteuning zou krijgen van ‘vliegende teams’: BOA’s die het treinpersoneel te hulp schieten als het misgaat tijdens een rit. “Nu staan stewards er vaak alleen voor. Arriva moet echt meer doen”, zegt Eilert.

Maatschappelijk probleem

Arriva erkent dat er een toename is van het aantal incidenten. “Wij doen wat we kunnen”, zegt woordvoerder Nikkie Smit. “We werken met controles op het perron. Op elke lijn is een steward, die de hulp van vliegende teams kan inroepen. Het is een maatschappelijk probleem, dat tot uiting komt in het openbaar vervoer. Het is nu aan de politiek om in beweging te komen.”

Voor de herfstvakantie is er een bestuurlijk overleg geweest met de burgemeesters en gedeputeerden van de Vechtdallijn. “Het was een goed overleg, waarin afspraken zijn gemaakt. Wij hopen dat er stappen worden gezet.”

Lees ook:

Overijssel wil 1 miljoen steken in aanpak agressie op VechtdallijnenOnderwerpen: ArrivaconducteuroverlastspoorvakbondVechtdallijnVVMC