De Belgische vervoerder NMBS heeft 200 extra dubbeldeksrijtuigen van het type M7 besteld bij producent Bombardier-Alstom. Het gaat om een een investering van zo’n 450 miljoen euro. De nieuwe dubbeldekkers worden gebouwd bij Alstom in Brugge en zullen vooral ingezet worden op Intercity-trajecten.

De nieuwe bestelling omvat 130 rijtuigen en 68 stuurstandrijtuigen. Het nieuwe materieel komt bovenop de 445 M7-rijtuigen die de NMBS in 2015 bestelde en nu geleverd worden. Tegen het einde van dit jaar moeten veertig rijtuigen zijn geleverd. In 2021 komen er daar nog eens 150 bij.

Aangepaste deuren

Bij de M7 treinstellen die nu besteld zijn, werd het ontwerp van de deuren aangepast om de toegankelijkheid voor reizigers met een beperkte mobiliteit te verbeteren. Deze reizigers kunnen nu in België vaak niet zelfstandig de trein nemen omdat de perrons en de treinen vaak niet dezelfde instaphoogte hebben. Bij de vorige M7-rijtuigen, die vijf jaar geleden besteld werden, kwam die hoogte niet overeen. Daarom heeft NMBS beslist om voor toekomstige leveringen het ontwerp van rijtuigen aan te passen.

De nieuwe rijtuigen zullen deuren hebben met een standaard-instaphoogte van 76 centimeter. Als de deur opent zal een uitschuivende trede de afstand tussen perron en trein overbruggen. Alstom-Bombardier levert de eerste rijtuigen van dit type in 2024.

Productiezekerheid

De nieuwe order van de NMBS betekent volgens Alstom in Brugge anderhalf tot twee jaar extra productiezekerheid voor de circa 500 medewerkers. “We zijn nu al 355 M7-rijtuigen aan het bouwen, waarvan een 40-tal geleverd is”, zegt algemeen directeur Peter Boels in de Vlaamse krant De Tijd. “Daar komen nu deze 200 rijtuigen bij. Aan een productietempo van 120 tot 150 rijtuigen per jaar zijn onze activiteiten de komende jaren verzekerd.”Onderwerpen: AlstomBombardierM& dubbeldekstreinNMBS