Donderdag vergaderde staatssecretaris Vivianne Heijnen met de Tweede Kamer over het spoorbeleid en de uitrol van ERTMS. VVD-Kamerlid Fahid Minhas hield een pleidooi voor de concurrentiepositie van het goederenvervoer per spoor. Minhas liet daarbij aan de staatssecretaris weten dat er eindelijk eens concrete stappen moeten worden gezet.
Minhas wil bijvoorbeeld concrete daadkracht zien om het rijden van 740 meter lange goederentreinen mogelijk te maken. Ook wil de VVD’er dat de spoorweginfra in Nederland op orde wordt gebracht. Daar pleit hij al langer voor.
Grenzen passeren zonder technische barrières
De uitrol van ERTMS in Nederland moet volgens Minhas bijdragen aan het bevorderen van veranderingen van vervoerswijze in één geharmoniseerde Europese spoormarkt, waarin treinen zonder technische barrières de grenzen kunnen passeren en ook zonder barrières gerangeerd kan worden. “De kosten van het gebruik van het spoor moeten omlaag en de betrouwbaarheid en beschikbaar omhoog”, zo valt RailGood het Kamerlid bij.
Elektrifricatie spoor
Echt concrete stappen kon de staatssecretaris nog niet garanderen, maar ze zegt bijvoorbeeld wel bezig te zijn met uitzoeken hoe het zit met het dossier van de elektrificatie van het spoor tussen Weert en het Belgische Hamont. “Ik heb daar ruimte voor nodig. In het najaar wil ik dan in overleg met de provincie besluiten wat we doen”, aldus Heijnen over de elektrificatie van het spoor.
De elektrificatie van de negen kilometer spoor tussen Weert en Hamont stond al vijf jaar geleden opgenomen in het regeerakkoord van het vorige kabinet Rutte, maar daar zijn tot op de dag van vandaag nog weinig stappen gemaakt. In 2021 zei de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters al dat Nederland over de brug moest komen om de grensoverschrijdende treinverbinding te realiseren. ProRail schat de kosten hiervan op 150 miljoen euro.

Lees hier verder……