Foto: © Peter Couwenberg – vTv

10 juni 2022,

Persbericht vTv

Staatsecretaris Vivianne Heijen gaat de haalbaarheid onderzoeken van het voltooien van de lijn Antwerpen-Hamont – Weert, door het heropenen aan de Nederlandse kant van de lijn Hamont-Weert voor personenvervoer, zo beloofde zij afgelopen donderdag.

Binnen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt onderzocht of de investeringskosten van de modernisering van de lijn omlaag kunnen om de haalbaarheid te vergroten. De Prorail schatting van een investering tussen de 50 en 150 miljoen Euro werd eerder als wel erg aan de ruime kant ervaren. vTv, gesteund door de provincie Limburg (NL) en de gemeente Weert maken de kostenrekening op van waarschijnlijk tussen de € 50 en € 60 miljoen. Dit bedrag pakt veel lager uit door het vermijden van een aanleg van een extra spoorbrug over de Zuid-Willemsvaart, géén extra eilandperron met voetgangersbrug op het station Weert. Deze probleemoplossende variant voor de aanpassingen voor lijn 19 van Antwerpen tot Weert, maken onderdeel uit van de op dinsdag 7 juni aangeboden petitie.

Bij de volgende behandeling in de Kamercommissie I&W, in september van dit jaar, komt de staatssecretaris met een rapportage aan de Tweede Kamer.

Daarmee heeft de Tweede Kamer het proces voor dit grensoverschrijdende spoortraject opgestart, een erg snelle opvolging op de petitie die Provincie Limburg, Gemeente Weert en de Vereniging Treinreizigers vervoer dinsdag 7 juni hebben aangeboden om deze derde spoorverbinding tussen België en Nederland verder te elektrificeren en daarmee een forse stikstof en CO2 besparing te realiseren.

Voor verdere info zoals het Klimaatrapport en foto’s van de aanbieding van de petitie zie onze website: https://vtv-treinreizigers.eu/