BRUSSEL/HAMONTMet een resolutie in de Kamer vraagt CD&V de heropening van de grensoverschrijdende spoorlijn Hamont-Weert. De verbinding is belangrijk voor Noord-Limburg en de Kempen, maar ook voor de Antwerpse haven.

Steven Matheï.


“De verbinding Hamont-Weert reactiveren, zou volgens de meest recente haalbaarheidsstudie, opgesteld door de Vereniging Treinreizigers Vervoer (vTv) 800 tot 1.000 extra reizigers per dag opleveren”, zeggen Kamerleden Steven Matheï en Jef Van den Bergh, die wijzen op het belang van een tweede spoorverbinding tussen Vlaanderen en Nederland, naar een regio waar belangrijke economische hotspots als Eindhoven liggen.”
De vraag naar de heropening van de spoorverbinding Hamont-Weert is niet nieuw. In 2014 werd na veel lobbywerk het station van Hamont heropend. In 2019 startte de elektrificatie van spoorlijn 19 Mol-Hamont. Bij de NMBS loopt nog steeds een haalbaarheidsonderzoek naar de ingebruikname van het laatste stuk Hamont-Weert, maar CD&V vraagt de federale regering nu dus al zijn steun uit te spreken.

IJzeren Rijn
België hangt in dit dossier af van Nederland. Als de NMBS op het traject wil gaan rijden, moet de negen kilometer spoor tussen Hamont en Weert, grotendeels op Nederlands grondgebied, geëlektrificeerd worden. De aftredende regering-Rutte III liet bij haar vorming in 2017 verstaan opnieuw passagierstreinen te willen op het traject. Het provinciebestuur van Nederlands-Limburg en de gemeente Weert hebben ook al aangegeven samen zo’n 6 miljoen euro te willen bijdragen.

Alleen vreest Nederland dat het traject na elektrificatie ook gebruikt zal worden door goederentreinen. De spoorweg Hamont-Weert maakt deel uit van de IJzeren Rijn die Antwerpen met het Ruhrgebied verbindt en vormt zo concurrentie voor de haven van Rotterdam. Dat Nederland de aanvankelijk geschatte kostprijs van 35 bijstelde naar 50 tot 150 miljoen wordt als een manoeuvre gezien om de werken uiteindelijk toch niet te moeten uitvoeren. (tvd)