
De brug moest in 2014 wijken voor een verbreding van de Zuid-Willemsvaart. De toenemende binnenvaart die het spoortraject destijds ook overbodig maakte, ondervond veel hinder van de smalle doorgang bij de brug. De vier kolommen en het brugdek werden daarom verwijderd en door de SIEMei afgevoerd en weer opgebouwd op het terrein van de voormalige veevoederfabriek CHV. Ook daar moest de brug uiteindelijk weer weg om plaats te maken voor de bouw van een hotel.
Duits lijntje
Opnieuw staken de vrijwilligers van de erfgoedstichting de handen uit de mouwen om de monumentale brug te behouden voor het nageslacht. Dit keer kreeg de brug wel een plekje in het spoor. Een deel van de voormalige spoorlijn tussen het Duitse Wesel en Boxtel, het zogenaamde Duitse Lijntje. Niet meer als brug over het kanaal maar wel op de spoorlijn waar het ooit deel van uitmaakte.

Opgebroken
Daarna was er in 2005 nog een afscheidsrit waarvoor een stoomtrein over kwam vanuit de Veluwe en zelfs een moderne reizigerstrein. Dat laatste als een laatste poging om het traject onder de aandacht te brengen als OV-verbinding. Toen die niet van de grond kwam, werd het stil op het Duitse Lijntje en werden delen van het traject opgebroken. Ook de brug.
“Het is niet eens zo’n oude brug, maar het is er wel een van historische betekenis”, zegt Ton de Klein van SIEMei. “Het is de laatst overgebleven spoorbrug in Veghel en de eerste elektrische. Wat zou het toch mooi zijn als we er ooit nog eens overheen kunnen rijden met historisch materieel.” Naast de brug, redde de stichting ook de laatste handbediende spoorwegovergang in Nederland. Na een grondige restauratie werd deze weer teruggezet op zijn oorspronkelijke plek.