In het Brabantse Veghel werd eind vorige week een bijna zestig jaar oude spoorbrug verplaatst. Tot 2001 deed de elektrisch bediende hefbrug dienst op het ‘Duitse lijntje’ tussen Wesel en Boxtel. Ruim tien jaar later werd de brug weliswaar afgebroken, maar van de sloop gered door de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei). De brug heeft nu een nieuwe plek gekregen op het oorspronkelijke traject, maar wel op een andere plaats

De brug moest in 2014 wijken voor een verbreding van de Zuid-Willemsvaart. De toenemende binnenvaart die het spoortraject destijds ook overbodig maakte, ondervond veel hinder van de smalle doorgang bij de brug. De vier kolommen en het brugdek werden daarom verwijderd en door de SIEMei afgevoerd en weer opgebouwd op het terrein van de voormalige veevoederfabriek CHV. Ook daar moest de brug uiteindelijk weer weg om plaats te maken voor de bouw van een hotel.

Duits lijntje

Opnieuw staken de vrijwilligers van de erfgoedstichting de handen uit de mouwen om de monumentale brug te behouden voor het nageslacht. Dit keer kreeg de brug wel een plekje in het spoor. Een deel van de voormalige spoorlijn tussen het Duitse Wesel en Boxtel, het zogenaamde Duitse Lijntje. Niet meer als brug over het kanaal maar wel op de spoorlijn waar het ooit deel van uitmaakte.

De brug werd in 1962 gebouwd als vervanging van een soortgelijke brug die handbediend was. Een flinke vooruitgang, want in plaats van vier man voor de bediening was een druk op de knop door de machinist van de passerende trein nu voldoende om het brugdek te laten zakken. De brug en het traject werden destijds vooral gebruikt door goederentreinen die graan aanvoerden voor veevoederfabriek CHV. In 2001 reed de laatste graantrein over het traject en over de brug.
Opgebroken
Daarna was er in 2005 nog een afscheidsrit waarvoor een stoomtrein over kwam vanuit de Veluwe en zelfs een moderne reizigerstrein. Dat laatste als een laatste poging om het traject onder de aandacht te brengen als OV-verbinding. Toen die niet van de grond kwam, werd het stil op het Duitse Lijntje en werden delen van het traject opgebroken. Ook de brug.
“Het is niet eens zo’n oude brug, maar het is er wel een van historische betekenis”, zegt Ton de Klein van SIEMei. “Het is de laatst overgebleven spoorbrug in Veghel en de eerste elektrische. Wat zou het toch mooi zijn als we er ooit nog eens overheen kunnen rijden met historisch materieel.” Naast de brug, redde de stichting ook de laatste handbediende spoorwegovergang in Nederland. Na een grondige restauratie werd deze weer teruggezet op zijn oorspronkelijke plek.