ProRail is begonnen met voorbereidingen op de herstelwerkzaamheden en het bergen van de treinstellen bij Voorschoten. Duidelijk is dat met name de bergingswerkzaamheden “meerdere dagen” in beslag zullen nemen vanwege de slechte bereikbaarheid van de locatie van het ongeluk. Inmiddels zijn ook de eerste feiten over het incident naar buiten gekomen.
Op dinsdagmiddag werd al direct begonnen met het opruimen van de kalk uit de goederentrein van DB Cargo die bij het ongeluk betrokken was. Omdat de locatie nog niet is vrijgegeven politie, Inspectie Leefomgeving en Transport en het Openbaar Ministerie, is nog niet begonnen met de berging van het materieel.
De treinstellen van de liggen op een lastig te bereiken locatie. Daarvoor heeft het bedrijf Mammoet, dat de intercity voor ProRail zal bergen, voor zijn kraan een speciale brugconstructie nodig. Deze zal eerst op locatie opgebouwd moeten worden. Het bergen van de treindelen zal “meerdere dagen” in beslag nemen, laat ProRail weten. Dat komt onder meer omdat veel klussen alleen overdag uitgevoerd kunnen worden. De goederentrein kan mogelijk zelfstandig wegrijden.
Over de precieze schade aan het spoor en de omliggende infrastructuur is nog weinig bekend. Eerst zal de bergingsklus afgerond moeten worden. Wel staat vast dat de rails en een groot aantal dwarsliggers beschadigd zijn. Ook de bovenleiding heeft grote schade opgelopen. Bovendien moet er schade aan het perron van station Voorschoten hersteld worden.
Goederentrein botste op kraan
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen deelde dinsdagavond de eerste feiten over het treinongeluk bij Voorschoten met de Kamer. Ze schrijft dat het omstreeks 03:30 in de ochtend de goederentrein van DB Cargo was die in botsing kwam met de kraan op het spoor. “Op dat moment werden er geplande werkzaamheden uitgevoerd op spoor wat niet beschikbaar was voor het normale treinverkeer in directe nabijheid van sporen die nog in gebruik waren”, staat te lezen in de Kamerbrief.
De goederentrein reed op dat moment vermoedelijk wel op het juiste spoor, waar geen werkzaamheden waren. Dat verklaarde ProRail-CEO John Voppen bij talkshow OP1. Hij hield daarbij wel een slag om de arm, aangezien het onderzoek nog loopt. “Ik ben daar heel voorzichtig in”, zegt hij. “Na onderzoek zie je soms dat het toch anders is.”
“Het kraanvoertuig of de brokstukken daarvan” zijn uiteindelijk op het spoor terecht gekomen waar de NS-trein reed. “Die is ermee in aanraking gekomen en vervolgens ontspoord”, vervolgt de staatssecretaris in haar brief.