Op 24 juli 2023 is een delegatie van de Vereniging Treinreizigersvervoer (vTv) meegereden met een testrit van de nieuwe ICNG-trein van Eindhoven naar Rotterdam.
De groep van vTv bestond o.a. uit een gepensioneerde machinist van de NMBS, Ludo Dewit, een voormalig technicus van het Openbaarvervoer uit Eindhoven, Peter Couwenberg, een fervente treinkenner, Roger Vissers, de voorzitter ook een gepensioneerde werknemer van de NMBS, Jean Pauwels en de secretaris tevens PR-woordvoerder van vTv, Jan Raats.
De eerste indruk van de ICNG:
Een erg mooi ontworpen trein welke prachtig is afgewerkt.
Het zitcomfort met USB en 220V aansluitingen, de grote tafels waar met een laptop aan kan worden gewerkt plus de totale inrichting maakt een zeer positieve indruk. Met name de verlichting en de erg mooie rolstoelvriendelijke toiletinrichting, de bagageruimten, ruimte voor rolstoelen en fietsen plus de brede toegangsdeuren van deze trein zijn zeker een pluspunt.
Opmerkingen en verbeterpunten:
In de trein zijn enkele opstappen bij de doorgangsdeuren van het ene naar het andere compartiment.
Deze opstapjes (verhogingen) zijn weliswaar zichtbaar door een verlichte balk boven de trede, maar als meerdere personen achter elkaar lopen is deze niet meer zichtbaar. Wij zelf hebben al 2 personen zien struikelen over de verhoging in het looppad. Het is misschien een idee om boven de deur een lichtbalk of verlichte aanduiding aan te brengen met “pas op voor de opstap”. Of net zoals in de Sprinter het looppad glooiend te laten verlopen zonder het opstapje.
Ook sluiten de automatische deuren soms terwijl men er met meerdere personen achter elkaar doorheen loopt. Je komt dan klem te zitten. Voor sommige (oudere) mensen of kinderen kan dit een schrikeffect geven ondanks dat ze wel weer vanzelf opengaan. Ook de verlichte bedieningsknop van de deuren zit aan één zijde bij openstaande deuren achter de glazen wand en kan dus vanaf een zijde niet bediend worden.
Verder is onze mening dat deze ICNG erg veel lawaai maakt binnen in de trein vooral bij het vanuit stilstand op gang brengen en bij het afremmen van de trein (versnellen en recupereren) ontstaan hinderlijke fluittonen. Het lawaai neemt nog toe bij snelheden boven de 130 km/u.
Ook is deze ICNG veel onstabieler (schommelen – zijwaartse bewegingen) t.o.v. de overige huidige IC-treinen. Een constant nokkend (kloppend) geluid van wat volgens ons waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een of meerdere Bogies (het onderstel) van de trein is ook erg hinderlijk.
Zie ook: https://www.vtv-treinreizigers.eu/achtergrond/ (Vtv rijdt mee met een testrit van de ICNG)